lauantai 28. tammikuuta 2012

Muscovado-kurpitsapiiras


Muscovado-kurpitsapiiraan ohjeen bongasin selaamalla vanhoja Ruoka&Viini-lehtiä. Tämä ohje löytyi numerosta 6/2006. Täytteen kurpitsasose, neilikka, kardemumma ja muskotti toivat mieleen joululaatikot, joten kannattaa malttaa jäähdyttää piiras kunnolla, mielellään seuraavaan päivää. Itse en ollut niin kärsivällinen vaan leikkelin jo ensimmäistä palasta heti kun piiras oli hieman jäähtynyt :)

Muscovado-kurpitsapiiras

Pohja:
100g voita
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 dl hienoksi raastettua porkkanaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita

Täyte:
n. 1 1/2 kg keltaista kurpitsaa
tai 5 dl kurpitsasosetta
4 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1 3/4 dl tummaa muscovadosokeria
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl jauhettua muskottia
1 appelsiinin raastettu kuori
ripaus suolaa
1 rkl viskiä

Valmista pohjataikina. Vatkaa voi ja fariinisokeri kuohkeaksi. Lisää kananmuna koko ajan vatkaten. Lisää porkkanaraaste, vehnäjauhot ja kaurahiutaleet ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taputtele taikina voidellun vuoan ( halkaisijaltaan 23 cm) pohjalle ja reunoille. Pane uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Valmista täyte. Kuori kurpitsa ja ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa kuutioiksi ja kypsennä ne höyrykattilassa pehmeiksi (n. 15-20 min). Soseuta tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella. Jäähdytä.
Sekoita kananmunat, kerma, sokeri ja mausteet kurpitsasoseeseen. Sekoita tasaiseksi. Valuta täyte pohjataikinalle.
Paista kurpitsapiirakkaa uunin keskitasossa noin 45-50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Kokeile kypsyyttä tikulla. Peitä piirakka alumiinifoliolla tai leivinpaperilla, jos pinta saa liikaa väriä. Anna piiraan vetäytyä jääkaapissa yön yli. Tarjoa vaniljajäätelön tai viskillä maustetun kermavaahdon kanssa.

1 kommentti:

  1. Ompa hyvännäköinen piirakka,täytyy varmaakin itse kokeilla.Mielenkiinnolla odottelen uusia juttujasi...

    VastaaPoista